Geoblog.pl    Stanekislomka    Podróże    Ameryka Południowa    Slizgi w dolinie smierci
2010
wrz

Slizgi w dolinie smierci

Chile
Chile, San Pedro de Atacama

Szczesliwie udaje nam sie przeszmuglowac nasze kulinarne towary przez granice i wkraczamy na terytorium Chile - kraju o gospodarce najlepiej rozwinietej z odwiedzanych przez nas krajow. Od razu czujemy to wszystkim zmyslami ( w tym zmyslem portfelowym..). Drogi o idealnym asfalcie, znaki drogowe niczym dla slepych, samochody ustepuja pieszym (SZOK! W Boliwii przejscie przez ulice to byla walka o smierc i zycie..), calkiem ladne domki wykonczone i otynkowane, zadbane skwerki, ALE - takze ceny dwa razy wyzsze...niestety. Ladujemy zatem w pokoju wieloosobowym i gotujemy sobie obiad sami w hostelowej kuchni. Na popoludnie wybieramy sie natomiast na zjazdy na sandboardzie z wydm w dolinie smieci (Valle de la Muerte). W porownaniu do zjazdow w Ica w Peru, tym razem dostajemy prawdziwy, normalny snowboard, do ktorego wpinamy nasze buty treekkingowe. Piasek jest tu tez nieco inny niz w Ica - ciemniejszy i nieco ciezszy. No i trzeba podchodzic pod wydme - a to jest calkiem meczace! Za rada naszego organizatora Jorge zostawiamy sobie duza butelke wody na gorze wydmy, by moc sie wzmocnic lykiem wody po kazdym podejsciu. Jest tez calkiem cieplo - jestesmy w koncu na pustyni Atacama!
Dzieki prawdziwej desce nasze zjazdy coraz bardziej przypominaja jazde na snowboardzie - udaje nam sie skrecac i ogolne wrazenie jest fantastyczne! Po ok. 8 zjazdach slonce zaczyna zachodzic za gorami, wiec zwijamy sprzet i ruszamy nad Ckari - punkt widokowy na Cordillera de la Sal. Krajobraz jest tu ksiezycowy! Stajemy naszym busem na skraju klfiu i Jorge wyciaga butelke Pisco sour. Konczymy dzien ogladajac zachod slonca nad pustynia Atacama, popijajac Pisco i gaworzac z Jorge i reszta grupy..

Sheila
Sheila - 2010-09-13 17:45
Hey guys,
Your pictures look great!!!

I can tell you're having a blast and your trip to Uyuni seems to have been super fun.

You're a lovely couple and I'm glad I met you. You made my trip to Bolivia even more special. Enjoy the rest of your time in South America!

Be safe!

Cheers,

Sheila

PS wrote you an email.

Mama
Mama - 2010-09-13 22:32
Widzę, że znowu sobie powariowaliście na piasku.

Wowo
Wowo - 2010-09-14 23:13
Fajne zdjęcia waszych zjazdów ! gorzej tylko pewnie z podchodzeniem pod górkę ;) Trzymajcie się !

Iza i Maciek
Iza i Maciek - 2010-09-15 12:39
następny razem na górze polecałbym postawić butelkę piwka!! wtedy na pewno chętniej by się podchodziło... i prośba nie wrzucajcie już więcej takich zdjęć bo siedząc w Warszawie i patrząc na to wszystko mam ochotę...... w sumie chyba na to żeby tam być!! Pozdrowienia od Izy i Maćka

o
o - 2010-09-15 16:51
Znowu zazdroscimy :):) coraz bardziej i bardziej...no i mocno sciskamy

zwiedzili 4% świata (8 państw)
Zasoby: 76 wpisów76 277 komentarzy277 952 zdjęcia952 0 plików multimedialnych0

Nasze podróże